Hovioikeus heltyi joukkoraiskaajille

19.11. - 09:03 (Luotu: 08:43)

Itä-Suomen hovioikeus lievensi huomattavasti 15-vuotiaan tytön joukkoraiskauksesta tuomitun viisikon rangaistuksia. Hovioikeuden mukaan kyseessä oli törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö, ei törkeä raiskaus.

Joensuun käräjäoikeus langetti viidelle miehelle tuomiot tytön joukkoraiskauksesta. Rikokset tapahtuivat Tohmajärvellä kesällä 2000, kun uhri oli 15-vuotias.

Julkisessa selosteessaan hovioikeus perusteli, miksi kyseessä ei ollut raiskaus tai sen yritys. Hovioikeuden mukaan jäi näyttämättä, että miehet olisivat omalla toiminnallaan saattaneet uhrin puolustuskyvyttömään tilaan juottamalla tämän humalaan tai sitomalla kiinni sängyn tolppiin.

Sitä selosteessa ei kerrottu, kuinka tyttö olisi sitten päätynyt tolppiin sidotuksi ja törkeän hyväksikäytön uhriksi.

Ratkaisun mukaan neljä miestä syyllistyi sekä seksuaaliseen hyväksikäyttöön että törkeään lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön. Viides syyllistyi yritykseen.

Kahden miehen tuomio aleni viidestä vuodesta 2 vuoteen 10 kuukauteen ehdotonta vankeutta. Kaksi muuta miestä saivat 2 vuotta 4 kuukautta käräjäoikeuden langettaman neljän vuoden sijasta.

Rikoksen yrityksestä tuomittu mies sai 1,5 vuotta ehdollista vankeutta. Käräjäoikeus oli tuominnut hänet 2 vuodeksi 4 kuukaudeksi ehdottomaan vankeuteen. Mies päästettiin jo lokakuussa vapaaksi hovioikeuden välipäätöksellä.

Kaikki tuomitut ovat nykyisin 29-vuotiaita.

Miehet joutuvat korvaamaan uhrille 24 000 euroa.

Olli-Pekka Nissinen, STT

Kuopio


Niin, jäi toteennäyttämättä. Mikäs siinnä sitten. Näinhän se menee, varsinkin jos on kerran sanonut "Tahdon"; turha jälkeenpäin on väittää että enpäs tahdokaan.

Naisen oikeus = ei oikeutta.

Lapsen oikeus vielä heikompi.